Τα φαρμακευτικά και χημικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των ξένων επενδύσεων στη Φλάνδρα

Τα φαρμακευτικά και χημικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των ξένων επενδύσεων στη Φλάνδρα

Januar 19, 2023 0 Von admin

Ξένες εταιρείες ανακοίνωσαν πέρυσι επενδύσεις 5,26 δισ. ευρώ στη Φλάνδρα, ποσό ρεκόρ. Με 2,43 δισ. ευρώ, ο χημικός και φαρμακευτικός τομέας αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ (46%) όλων αυτών των ξένων επενδύσεων. Αυτό είναι προφανές από μια ανάλυση στοιχείων από το Flanders Investment & Trade (FIT), το φλαμανδικό πρακτορείο διεθνών επιχειρήσεων. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο χημικός και φαρμακευτικός τομέας στη Φλάνδρα έχει προσελκύσει 115 ξένα επενδυτικά σχέδια, ικανά για περισσότερες από 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

Παρά το δύσκολο οικονομικό πλαίσιο, το 2022 ήταν μια ισχυρή επενδυτική χρονιά για τον τομέα των χημικών και βιοεπιστημών στη Φλάνδρα. Πέρυσι, ξένες εταιρείες ανακοίνωσαν 34 επενδυτικά σχέδια σε φαρμακευτικά, χημικά και πλαστικά, καλά για 641 επιπλέον θέσεις εργασίας και επενδυτικό ποσό 2,43 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσό ποτέ και μια πενταπλάσια αύξηση σε σύγκριση με τα έτη κορωνοϊού 2020 (408 εκατομμύρια) και 2021 (453 εκατομμύρια).

Στις μισές περιπτώσεις αφορά τα λεγόμενα Greenfield επενδύσεις ή νέα επενδυτικά σχέδια. Ωστόσο, οι επεκτάσεις των υφιστάμενων εγκαταστάσεων αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του συνολικού ποσού της επένδυσης και περίπου τις μισές θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Μία στις πέντε επενδύσεις συνδέεται με την έρευνα και την ανάπτυξη, το 90% των θέσεων εργασίας σχετίζεται με μεταποιητικές δραστηριότητες.

Οι περισσότερες επενδύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Σχεδόν τα μισά από τα επενδυτικά έργα στις χημικές και βιοεπιστήμες είναι στο όνομα εταιρειών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ και 323 θέσεις εργασίας, οι Αμερικανοί επενδυτές βρίσκονται επίσης στην κορυφή της κατάταξης με βάση το ύψος της επένδυσης και την απασχόληση. Οι γειτονικές χώρες Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν επίσης να επενδύουν στη Φλάνδρα, αντιπροσωπεύοντας από κοινού 260 θέσεις εργασίας και ποσό 650 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν οι σημαντικότεροι επενδυτές εκτός Ευρώπης πέρυσι.

«Πρέπει να κάνουμε το παραπάνω μίλι για να παραμείνουμε ελκυστικοί ως επενδυτική τοποθεσία στο μέλλον».

Ann Wurman, διευθύντρια essenscia vlaanderen

Ann Wurmanσκηνοθέτης Essenscia Flanders: «Υπάρχουν δύο σημαντικά μαθήματα που πρέπει να αντληθούν από αυτά τα ισχυρά επενδυτικά στοιχεία. Η Φλάνδρα είναι και θα παραμείνει παγκοσμίως γνωστή ως κορυφαία χώρα χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων, για την καινοτομία, την παραγωγή και την εφοδιαστική. Αλλά πρέπει να ενισχύσουμε το παιχνίδι μας για να παραμείνουμε ελκυστικοί ως επενδυτική τοποθεσία στο μέλλον. Αυτό σημαίνει εργασία για μια αποτελεσματική πολιτική αδειών, μια υποδομή εφοδιαστικής υψηλής απόδοσης, αύξηση της διαθεσιμότητας καλά εκπαιδευμένων ταλέντων και διασφάλιση ενός φορολογικού συστήματος που τονώνει την καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Μαζί με το FIT, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την προσέλκυση ακόμη περισσότερων επενδύσεων σε χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες για το κλίμα και την κυκλική οικονομία».

Μία από τις πιο εντυπωσιακές επενδύσεις της περασμένης χρονιάς ήταν η ανακοίνωση της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer να επενδύσει περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της μονάδας παραγωγής στο Puurs, που είναι μια ζωτικής σημασίας παγκόσμια. παίζει ρόλο στην παραγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 250 νέες θέσεις εργασίας και περιλαμβάνει επιπλέον δυναμικότητα παραγωγής, επιπλέον χώρο για ψυκτικές αποθήκες και σημαντική επέκταση του τμήματος συσκευασίας.

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi συνεχίζει επίσης να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής της στο Geel, μια από τις πιο προηγμένες εγκαταστάσεις για τη βιοτεχνολογική παραγωγή ανασυνδυασμένων πρωτεϊνών στον κόσμο. Η Sanofi διαθέτει 120 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή μιας γραμμής παραγωγής για ένα νέο βιολογικό φάρμακο, μια θεραπευτική πρωτεΐνη για τη θεραπεία της αιμορροφιλίας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η Sanofi έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια στο εργοστάσιο παραγωγής στο Geel.

Επένδυση στην ενέργεια και την κλιματική μετάβαση

Αρκετές εταιρείες χημικών ξεκίνησαν επίσης μεγάλα επενδυτικά έργα το περασμένο φθινόπωρο, με σαφή σύνδεση με την ενεργειακή και κλιματική μετάβαση. Για παράδειγμα, η LANXESS κατασκευάζει ένα πρόσθετο σύστημα κλιματισμού στο Lillo για να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου, αντιπροσωπεύοντας 300.000 τόνους λιγότερα αέρια θερμοκηπίου ετησίως. Η Covestro έδωσε το πράσινο φως για μια νέα μονάδα παραγωγής ανιλίνης, σημαντικής πρώτης ύλης για τη μόνωση του σπιτιού, στο λιμάνι της Αμβέρσας. Πρόκειται για επένδυση άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2023 ξεκίνησε επίσης καλά σε επίπεδο επενδύσεων με την ανακοίνωση ότι η αμερικανική εταιρεία PureCycle Technologies θα κατασκευάσει ένα προηγμένο εργοστάσιο ανακύκλωσης πολυπροπυλενίου στο λιμάνι της Αμβέρσας. Η μονάδα ανακύκλωσης θα βρίσκεται στο NextGen District, μια επιχειρηματική ζώνη που προορίζεται για έργα κυκλικής οικονομίας, και θα έχει ετήσια δυναμικότητα 59.000 τόνων, η οποία μπορεί να αυξηθεί σε περίπου 240.000 τόνους μακροπρόθεσμα. Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024 και το επενδυτικό έργο θα δημιουργήσει περίπου 70 νέες θέσεις εργασίας. Μέσα από «Καλωσόρισμα Ομάδα για τον Χημικό Τομέα» Η essenscia, μαζί με τη Flanders Investment & Trade (FIT), εργάστηκαν σκληρά για να φέρουν αυτό το πρωτοποριακό έργο στη Φλάνδρα.

Περισσότερες πληροφορίες