Οι ελέφαντες χρειάζονται χώρο – και ρεαλιστικά, οι ζωολογικοί κήποι απλά δεν μπορούν να το προσφέρουν.

Οι ελέφαντες χρειάζονται χώρο – και ρεαλιστικά, οι ζωολογικοί κήποι απλά δεν μπορούν να το προσφέρουν.

Juli 28, 2022 0 Von admin
Οι ελέφαντες στους ζωολογικούς κήπους χρειάζονται χώρο - κάρτα τίτλου

Υπό το φως του α νέα έκθεση που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα εξετάζοντας την ευημερία των ελεφάντων σε αιχμαλωσία, η Lorraine Platt μοιράζεται αυτήν την επισκέπτη ανάρτηση ιστολογίου τονίζοντας τις αδυναμίες της διατήρησης ελεφάντων σε ζωολογικούς κήπους…

Γιατί οι ελέφαντες και οι ζωολογικοί κήποι απλά δεν είναι συμβατοί

Οι ελέφαντες είναι υπέροχα ζώα, το μεγαλύτερο ζώο της ξηράς στον κόσμο και ένα πραγματικά εμβληματικό είδος. Οι πολύπλοκες κοινωνικές και οικογενειακές τους δομές και τα βαθιά επίπεδα συναισθηματικής τους νοημοσύνης είναι συναρπαστικά.

Μερικοί από εμάς είναι αρκετά τυχεροί που είχαμε τη χαρά να δούμε αυτά τα ζώα στη φύση, να περιφέρονται σε ανοιχτές πεδιάδες, να αναζητούν τροφή και να ενεργούν ως ένας από τους σπουδαίους μηχανικούς οικοσυστημάτων – δημιουργώντας μονοπάτια, γονιμοποιώντας τη γη, ρίχνοντας σπόρους και διατηρώντας τη βιοποικιλότητα όπου κι αν περιπλανώνται .

Αλλά πολλοί θα έχουν δει ελέφαντες μόνο σε ζωολογικούς κήπους, ή στα λεγόμενα πάρκα σαφάρι, πιθανότατα μπερδεμένοι από τη χαρά που φέρνει βλέποντάς τους από κοντά και την πραγματικότητα της έλλειψης χώρου και του εμπλουτισμού που έχουν στην αιχμαλωσία.

Αιχμάλωτος βηματισμός ελέφαντα
Ένα μοσχάρι αφρικανικού ελέφαντα κάθεται σε έναν άγονο ζωολογικό κήπο

Στην άγρια ​​φύση, οι ελέφαντες έχουν μια φυσική εμβέλεια 10.000 εκταρίων – που δεν είναι διαφορετικό σε μέγεθος με ολόκληρο το Μεγάλο Μάντσεστερ ή ολόκληρη την πόλη του Λίβερπουλ. Αλλά στους ζωολογικούς κήπους είναι διαφορετική ιστορία. Το μέσο μέγεθος των περιβλημάτων του ζωολογικού κήπου είναι λίγο πάνω από 1 εκτάριο. Ένας ελέφαντας μπορεί να διασχίσει ένα εκτάριο σε ένα μόνο λεπτό.

Αυτές οι μικροσκοπικές σειρές όχι μόνο καταδικάζουν τους ελέφαντες σε πραγματική έλλειψη της φυσικής ελευθερίας που χρειάζονται, αλλά περιορίζουν επίσης τη φυσική τροφή της φύσης – την μεγάλη ποικιλία φυτών και θάμνων που τρώνε και αναζητούν τροφή οι ελέφαντες. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι κάνουν οι ζωολογικοί κήποι μην προσπαθήσετε σε αυτόν τον τομέα – απλά δεν μπορούν να αναπαράγουν τη Μητέρα Φύση, ακόμη και με την καλύτερη θέληση στον κόσμο. Στους ζωολογικούς κήπους, οι ελέφαντες έχουν υψηλή θνησιμότητα και κακή υγεία.

Οι αφρικανικοί ελέφαντες σε αιχμαλωσία έχουν προσδόκιμο ζωής το μισό από αυτό στην άγρια ​​φύση – μόλις 17 χρόνια. Περισσότεροι από τους μισούς ελέφαντες στους ζωολογικούς κήπους του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγοριοποιούνται ως υπέρβαροι ή πολύ υπέρβαροι.

Νέες αναφορές δείχνουν ότι οι ελέφαντες απλά δεν μπορούν να ζήσουν μια ζωή που αξίζει να ζήσουν σε ζωολογικούς κήπους ή πάρκα σαφάρι

Δεν είναι μόνο ο χώρος που είναι το θέμα. Μια ζωή σε αιχμαλωσία προκαλεί ακραία ψυχολογική και κοινωνική βλάβη στους ελέφαντες. Οι περίπλοκες κοινωνίες τους στη φύση, με φατρίες πολλών εκατοντάδων, δεν μπορούν να αναπαραχθούν με κανέναν τρόπο σε περιβάλλον ζωολογικού κήπου. Στην πραγματικότητα, στους ζωολογικούς κήπους του Ηνωμένου Βασιλείου, το μέσο μέγεθος ομάδας είναι μικρότερο από τρία άτομα.

Ένας θηλυκός ασιατικός ελέφαντας στέκεται μόνος σε έναν περίβολο ζωολογικού κήπου, δείχνοντας σημάδια υπέρβαρου.  Φωτογραφία janosch diggelmann
Οι ασιατικοί ελέφαντες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις στην αιχμαλωσία με τους ομολόγους τους αφρικανικοί ελέφαντες

The Conservative Animal Welfare Foundation μόλις δημοσίευσε μια αναφορά για τις μοναδικές ανάγκες των ελεφάντων, κυρίως σε σχέση με το διάστημα. Το συμπέρασμα ήταν σαφές – ότι παρά τις καλύτερες προσπάθειες πολλών ζωολογικών κήπων και των ομάδων τους που νοιάζονται με πάθος για τα ζώα που τους φροντίζουν, η πραγματικότητα είναι ότι τα ζώα τόσο πολύπλοκα απλά δεν μπορούν να ζήσουν μια καλή ζωή σε αιχμαλωσία.

Έκκληση για τερματισμό της αναπαραγωγής ελεφάντων σε αιχμαλωσία

Οι ελέφαντες απλά δεν μπορούν να ζήσουν μια ζωή που αξίζει σε ζωολογικούς κήπους ή πάρκα σαφάρι. Γι‘ αυτό, ως συνιδρυτής του Ιδρύματος Conservative Animal Welfare, μαζί με την ομάδα ειδικών συγγραφέων και συντελεστών της έκθεσης, ζητάμε την έναρξη ενός σχεδίου απομάκρυνσης από τους ελέφαντες στους ζωολογικούς κήπους. Αυτό σημαίνει μια διακοπή της αναπαραγωγής για έναν.

Δεν είμαστε μόνοι σε αυτό το συναίσθημα. Πάνω από το 90% των ερωτηθέντων σε μια φετινή δημοσκόπηση απάντησαν ότι στους ελέφαντες πρέπει να δοθεί περισσότερος χώρος από ό,τι προβλέπεται στους ζωολογικούς κήπους και το 89% των ανθρώπων συμφωνεί ότι οι ελέφαντες ανήκουν στη φύση.

Ένας νεαρός ελέφαντας στέκεται μόνος σε άδειο περίβλημα με αμμώδες πάτωμα.  Φωτογραφία του James Lee.

Ορισμένοι ζωολογικοί κήποι έχουν ήδη αρχίσει να αναλαμβάνουν δράση. Ο ζωολογικός κήπος Paignton δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα αντικαταστήσει τους δύο ελέφαντες τους που πέθανε το 2019, λέγοντας ότι απλά δεν μπορούν να παρέχουν το απαραίτητο περιβάλλον για τους ελέφαντες.

Οι ελέφαντες δεν μπορούν να ζήσουν ουσιαστικές ζωές σε αιχμαλωσία, γι‘ αυτό πρέπει να αναλάβουμε δράση. Πρώτον, δεν πρέπει να αυξήσουμε τον αιχμάλωτο πληθυσμό, δεύτερον, πρέπει να σκεφτούμε τη μεταφορά των ελεφάντων σε πιο κατάλληλα περιβάλλοντα όπου μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους όπως ήθελε η φύση – με τον χώρο που όχι μόνο χρειάζονται, αλλά και τους αξίζει.

Υπάρχουν μόνο 11 ζωολογικοί κήποι με ελέφαντες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ας εργαστούμε για να μηδενιστεί.

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Lorraine Platt, συνιδρυτής, Conservative Animal Welfare Foundation Η Lorraine είναι συνιδρυτής του Conservative Animal Welfare Foundation, ενός ανεξάρτητου οργανισμού που επιδιώκει να προωθήσει την καλή διαβίωση των ζώων εκτροφής και τη ζωή των ζώων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο. Είναι πρώην Αντιπρόεδρος μιας κορυφαίας φιλανθρωπικής οργάνωσης για την ευζωία των ζώων και έχει λάβει διάφορα βραβεία και αναγνώριση από κορυφαίες οργανώσεις για την καλή διαβίωση των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των RSPCA και IFAW. Μάθετε περισσότερα στο: conservativeanimalwelfarefoundation.org